Retseptid

Punase sõstra vahekihiga ja beseekattega kook kaerajahust põhjal

<br />
<b>Warning</b>:  Illegal string offset 'alt' in <b>/data03/virt47525/domeenid/www.talutoit.ee/htdocs/wp-content/themes/www/single-recipe.php</b> on line <b>36</b><br />
2
<br />
<b>Warning</b>:  Illegal string offset 'alt' in <b>/data03/virt47525/domeenid/www.talutoit.ee/htdocs/wp-content/themes/www/single-recipe.php</b> on line <b>36</b><br />
2
<br />
<b>Warning</b>:  Illegal string offset 'alt' in <b>/data03/virt47525/domeenid/www.talutoit.ee/htdocs/wp-content/themes/www/single-recipe.php</b> on line <b>36</b><br />
2

12 koostisosa

10

Mahlase ja hapuka vahekihiga punase sõstra kook on tõeline südametemurdja. Õhuline magus besee koos erkpunase hapuka marjakihiga mahedal kaerapõhjal – see kooslus mängib nii maitse- kui ka ilumeeltel, pakkudes naudingut silmale ja kõhule. Kaerajahu annab koogile mõnusalt maalähedase ja vanaema kaeraküpsiseid meenutava maitse. Ei pea vist lisama, et täisterakaerajahuga jääb kook tunduvalt tervislikum. Marjahooajal kasuta värskeid marju, kui aga marjahooaeg läbi, siis sobivad sellesse kooki ka sügavkülmutatud marjad. Sügisel võid kasutada pohli, põldmarju või jõhvikaid. Tärklise abil saad vahekihi parajalt paksuks timmida, nii et see koogi vahelt välja ei voolaks. 

Valmista esmalt koogipõhi. Selleks töötle köögikombainis kaerajahu, suhkur, või ja sool ühtlaseks. Kui segu jääb liiga kuiv, lisa veidi külma vett ja töötle, kuni moodustub ühtlane tainapallike. Suru tainas ca24–26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhjale ja küpseta 180–200 kraadi juures kümmekond minutit, kuni taina pind on kuiv, kuid mitte pruunistunud.

Valmista täidis. Tõsta potti puhastatud punased sõstrad ja suhkur. Võid lisada ka veidike vett. Lase keema tõusta ja keeda vaiksel tulel mõne minuti. Võid marju lusikaseljaga veidi katki suruda. Sega tärklis väikese koguse veega ja kalla siis punastele sõstardele juurde. Sega kuumutades, kuni mass pakseneb paksu kisselli taoliseks ega voola laiali. Tõsta pliidilt, jahuta täidist veidi ja laota siis eelküpsetatud koogipõhjale. Beseekihi jaoks vahusta munavalged koos soolaga ja kui need hakkavad vahustuma, lisa pidevalt edasi mikserdades suhkur. Töötle vaht läikivaks ja tugevaks. Tõsta munavalgevaht punase sõstra kihi peale, laota ühtlaselt laiali ja küpseta 150 kraadi juures mõnikümmend (20–30) minutit, kuni besee pind on kergelt pruunistunud. Keera ahjust kuumus ära ja jäta kook lahtise ahjuuksega veel mõneks ajaks ahju. Lõigates kasuta vette kastetud nuga, mis ei lõhu beseed ära.

Põhi:

3 dl Kaarli talu täisterakaerajahu

100 g võid

1 dl rafineerimata roosuhkrut

Näpuotsaga soola

Vajadusel veidi vett

 

Täidis:

300–400 g punaseid sõstraid

1–1,5 dl suhkrut

1–2 sl tärklist

Veidi vett

 

Beseekate:

4 munavalget

Näpuotsaga soola

1 dl suhkrut

rulli tagasi algusesse
Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Rohkem infot. Sain aru