Tammejuure mahetalu kõlab kui muinasjutt- kuskil kaugel on üks peretalu, kes toodab kõike mahedalt ning kasutab sellest päikeseenergiat. Õnneks pole nad välja mõeldud, vaid päriselt olemas.
“Mahedaga enam ei eristu,” ütleb peretütar Karin Tiit. “Tarbija küsib üha enam üle kogu maailma ettevõtjatelt, et mis on tema sotsiaalne vastutus?” Ökoloogiline jalajälg on üks olulisemaid märksõnu ka siin, Lääne-Nigulas asuvas Tammejuure mahetalus, kust müüakse peamiselt Eesti inimestele, aga eksporditakse toodangut ka Saksamaale, Prantsusmaale, Suurbritanniasse, Itaaliasse kui ka Hispaaniasse. “Me müüme erinevates suundades,” ütleb Karin tagasihoidlikult.
Tammejuure mahetalu põhitoodanguks on kanepiõli ja teised kanepitooted nagu näiteks kooritud kanepiseemned. Kõik sai alguse aastal 2012, kui pere omakeskis kanepiõli tootmist katsetas. Juba järgmisel aastal võideti kanepiõliga Eesti Parima Mahetoote auhind. “Samal ajal hakkasid inimesed meist rohkem teada tahtma.” Siis juba tulid katsetused kooritud kanepiseemnetega, mis samuti tänaseks väga populaarseks müügiartikliks saanud. Ilmselt nende universaalsuse tõttu – need sobivad nii soolaste, kui magusate toitude juurde, aga ka niisama söömiseks. “Kooritud kanepiseemned on mõnusa pähklimaitsega ning seda saavad süüa ka need, kellel on pähkliallergia,” ütleb ta. Pere ise teeb kooritud kanepiseemnetest näiteks vegan piima – segavad seemned tavalise veega ning blenderdavad. Aga imehästi sobivad need ka salatitesse ja näiteks pulgakookide kaunistamiseks. “Kasutusviise on lõputult.” Kanepiõli ja seemned on ka pere enda lemmiktooted. “Inimesed kiidavad neid just ka nende tervislikkuse pärast, kuna sisaldavad oomega-3 rasvhappeid, mis aitavad immuunsüsteemi tugevdada, põletikke alandada ja keharakke ehitada. Lisaks sisaldavad need ka E-vitamiini, mis on ju nooruslikkuse vitamiin.”
Kogu Tammejuure mahetalu toodang on mahe. “Me teame, et mahetootmine on palju keerulisem – tuleb teha palju rohkem tööd ja kulutusi, kuid me tahame ka teistele pakkuda seda, mida ise eelistame. Minu vanemad on alati olnud mahemeelsed, just sellepärast, et vältida allergiaid, mida tänapäevane keemiaga töödeldud toit võib tekitada.” Mahetoidu tervistavat mõju on perekond ka ise tunda saanud. “Minu vennal oli astma, kuid ta kasvas sellest välja.”
Ka muld tahab toitu
Mahetootmine seab talule palju piiranguid, aga eelkõige tähendab see, et tavapärased väetised ja mürgid on tootmises keelatud. “Saame kasutada looduslikke variante.” Selleks on mitu erinevat varianti, mida Tammejuure talu kasutab. Näiteks on ligi kuuesaja hektarilisest maa-alast, mis tootmise all on, igal aastal 1/3 sellest liblikõieliste all, näiteks valge mesikas. “See on taim, mida me ei kasvata endale, vaid mullale toiduks. Künname selle põldu tagasi. Seega osa maast on alati tootmises väljas.” See aga garanteerib selle, et kui järgmisel aastal kanep samale põllule maha panna on selles rohkem mineraalaineid, vitamiine ja lämmastiku, mis tagab parema saagikuse. “Põllule tuleb tagasi anda sama palju toitaineid kui ära võtad – see on reegel number üks.” Lisaks ei viida kunagi põhku põllult minema, vaid ka see küntakse põldu tagasi. “Me võtame vaid seemned.”
Mahetootmises on lubatud seemnetöötlus selline, et igale seemnele, mis mulda läheb antakse kaasa bioaktiivsed ained, mis aitavad mullast toitu kätte saada. Seda võimalust ka Tammejuure mahetalu kasutab. Lisaks kasvatatakse erinevaid kultuure. “See on tähtis, sest igal kultuuril on omad iseloomulikud haigused, seened, putukad ja umbrohud. Et neid ei tekiks, kasvatame igal aastal erinevatel maa-aladel erinevaid kultuure.” Nii võibki Tammejuure mahetalu tootevalikust leida nisu, kaera, herneid, rukist, rüpsi, mesikast ja kaera. Oma põhitooteks peavad nad õlikanepit.
Kuigi kultuure on palju ja hektareid veel rohkem, tehakse kogu töö talus ära minimaalse personaliga. “Me oleme eelkõige ikka peretalu, mitte suur tootmisettevõte. Lisaks meile on tööl veel kaks töötajat.” Töö talus on ära jaotatud aga selle järgi, kes mida paremini oskab. Nii vastutab perepoeg Kaupo põldude eest, toodangu eest kuivatis pereisa Teet, ema Anita vastutusalaks on õlide pressimine ning jahude jahvatamine ning peretütar Karin teeb lisaks turundusele ja müügile ka üleüldist asjaajamist. Samuti on tal traktori juhiload olemas, et vajadusel näiteks vilja vedada.Selliseid aegu, kus saaks vabamalt võtta Tammejuure mahetalus väga polegi. On vaid kiired ja väga kiired ajad. Üheks kiiremaks perioodiks prognoosivad nad aasta lõppu. “See on aeg, kus meie tooteid ostetakse päris palju ka jõulukingitusteks.”

________________________________________________________________________________________________________________
Tammejuure Mahetalu valmistab päikeseenergia abil külmpressitud õlisid, kiviveski jahusid, ehedaid helbed ja kanepitooteid.
Toodete valmistamiseks on kasutatud päikeseelektrijaama poolt toodetud taastuvenergiat. Tooraine kuivatatakse biokatla abil. Selline tootmisviis tagab väiksema ökoloogilise jalajälje – jätame tulevastele põlvedele puhtama keskkonna!
Tammejuure mahetalu on 30 aastat Läänemaal tegutsev peretalu. Kanepit kasvatatakse talus juba 10 aastat.Tooted müügil enam kui 100 kohas üle Eesti (ökopoed ja -letid) ja e-poes www.tammejuure.ee, kasutusel mitmetes restoranides ja pagaritöökodades. Kaupa saab tellida kontaktivabalt pakiautomaati ja kulleriga ukse taha, kodulehel on saadavad ka soodsad hulgikogused.
Kanepitalu on pälvinud mitmeid auhindu kvaliteetsete ja maitsvate mahetoodete eest!
Rüpsiõli pälvis Parim Mahetoode 2016 konkursil auväärse 2.koha!
Kooritud kanepiseemned on Parim tervisetoode 2018!
Loe Delfi Oma Maitse rubriigist “Toit ja tervis” Tammejuure tootevalikust pikemalt siit!